czwartek, 14 marca 2013

SEZAMOWIEC



 Witam kochani.Zaniedbałam troszkę swojego bloga - ale już jestem i przed Świętami podzielę sie z Wami kilkoma przepisami. To ciasto które dzisiaj chcę polecić jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu.A efekt -" niebo w gębie" . Zapraszam.


 Składniki:
ciasto kruche:
- 3 szkl.mąki pszennej
- 1/4 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa sezamowa :
- 1 szkl. sezamu
- 1/4 szkl.cukru
- 60 g margaryny
- 2 łyżki miodu
masa kokosowa:
- 3/4 szkl. cukru 
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
masa z chałwy:
- 1/2 szkl. cukru
- 150 g chałwy
- 125 g margaryny
ponadto:
- słoiczek kwaśnego dżemu / ja używam z czarnej porzeczki /
- papier do pieczenia
SPOSÓB  PRZYRZĄDZANIA
kruche ciasto:
- wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto
- podzielić ciasto na dwie części
masa sezamowa:
- wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować
masa kokosowa:
- białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier a na koniec wiórki kokosowe i lekko wymieszać
masa z chałwy:
- wszystkie składniki rozpuścić i wymieszać/ proszę uważać żeby masa nie przypaliła się/.Pozostawić do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas. 
SEZAMOWIEC
- jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki, ciasto posmarować ciepłą masą sezamową.Piec ok.15-20 min.w tem.180 stopni celsjusza
- drugą część ciasta wyłożyć do blaszki i posmarować dżemem.Masę kokosową rozłożyć równomiernie na dżemie.Piec 15-20 min. w tem.180 stopni celsjusza
- wystudzoną masą z chałwy przełożyć upieczone placki.Na wierzch można "popisać" białą polewą czekoladową.
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :) pozdrawiam