środa, 20 marca 2013

Ciasto przełożone maślanką truskawkową

   

            Ciasto można robić na różne sposoby według własnego pomysłu.Przepis na ciasto z serwisu "WIELKIE ŻARCIE".Ciasto stosuję również do tortów, jest bardzo smaczne .




ciasto:
- 5 jaj
- 2 szkl. mąki tortowej
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 4 jabłka średniej wielkości
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
masa:
- 2 l maślanki truskawkowej
- 1 żelatyna
- cukier do smaku
- wiórki kokosowe lub galaretka do zalania na wierzch lub polewa czekoladowa/według własnego uznania/
- zamiast żelatyny można dodać 3 galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody.
wykonanie:
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Orzechy włoskie przed pokrojeniem zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut /będą miękkie i mniej gorzkie/Ubić białka na sztywną pianę.Dodać cukier i dalej ubijać.Dodawać po jednym żółtku i delikatnie wsypywać pozostałe składniki.Orzechy posiekać , dodać do ciasta.Na koniec dodać potarkowane jabłka i lekko wymieszać.Ciasto wylać na blachę i piec ok.40 min w tem.180 oC.Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto dzielimy na 2 placki . Jeden wkładamy do blaszki a drugi odkładamy.Żelatynę zalewamy w małym rondelku zimną wodą tak żeby objęty został cały proszek.Maślankę schłodzoną odlewamy ok. szklanki , pozostałą część miksujemy dodając cukru do smaku.Rozpuszczamy żelatynę na małym ogniu cały czas mieszając.Dodajemy szklankę maślanki, mieszamy.Wylewamy do pozostałej zmiksowanej maślanki, uważnie mieszamy i jeżeli zaczyna gęstnieć wylewamy na ciasto/ jeżeli nie gęstnieje- trzeba troszkę odczekać pozostawić do schłodzenia/.Przykryć drugim plackiem.Dalej  w zależności od własnego pomysłu. Albo polać polewą czekoladową, albo zalać galaretką albo tak jak ja - zostawiłam część maślanki i polałam wierzch ciasta, na to posypałam kolorowe wiórki kokosowe.Odstawić do lodówki.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :) pozdrawiam